TheartofbeingYOURSELF

Academy: OPLEIDING voor professionals

LEERWERKPLAATS “Omgaan met Trauma”

Kijken naar jezelf door de traumabril van Franz Ruppert & Vivian Broughton
Georganiseerd door TheartofbeingYOURSELF, Mariska van Veenen en Rens Meijkamp
 
De Leerwerkplaats “Omgaan met trauma” bestaat uit 4 dagen:
Dag 1. Wat is TRAUMA? volgens Franz Ruppert
Dag 2. Wie ben ik? (Trauma van Identiteit)
Dag 3. Wie ben ik met jou? (Trauma van Liefde & van Seksualiteit)
Dag 4. Wat is Traumaheling? (persoonlijke thema’s en taak)
 
Het wordt ons steeds helderder hoe trauma’s opgelopen in het begin van ons bestaan (al bij de verwekking en in de baarmoeder) ons hele leven bepalen.
En hoe vroegkinderlijke trauma’s – zoals meer en meer onderzoek ook aantoont- de grootste oorzaak is van de meeste (relatie) problemen, het niet ervaren van verbinding, gevoelens van zinloosheid, depressie, angst en van verlatings- en bindingsangst.
 
Traumatherapeut Vivian Broughton stelt: “Onze instinctieve reactie op een trauma-ervaring is erop gericht de ervaring en de gevoelens te vermijden. Het vermijden van de trauma-ervaring is de manier die we als mensen al duizenden jaren hebben ontwikkeld om traumatische situaties te kunnen overleven.”
 
Hoe doen we dat dan? Vivian Broughton legt uit dat we dit doen door de traumagevoelens af te splitsen van ons bewustzijn (“psychische dissociatie”) en te verbannen naar de diepten van ons onbewuste. Maar als we ons trauma onbewust maken en het op lange duur blijven vermijden, betekent dat we er als het ware door ‘gegijzeld’ worden. Vanuit het onbewuste oefent het onopgeloste trauma zijn invloed uit, waardoor we minder of geen regie over onszelf en over ons leven hebben en we ons in toenemende mate stuurloos voelen.
 
De paradox van trauma is dat juist het middel om te overleven tijdens de trauma-situatie uiteindelijk de oorzaak wordt van de beperkingen in ons leven. Het verstoort ons vermogen om succesvol te zijn in onze inspanningen, om goede relaties te hebben, om gelukkig en zelfverzekerd te zijn, om effectief en helder keuzes te maken en beslissingen te nemen, en om liefde te voelen en geliefd te worden.
 
Met dit inzicht zijn we als mensen van vlees en bloed, en als professionals zelf op onderzoek gegaan. We hebben de behoefte om ons onderzoek te delen om het trauma in onszelf en bij onze cliënten beter te kunnen hanteren en om de verwerking van trauma mogelijk te kunnen gaan maken. Daarom hebben we de LEERWERKPLAATS, OMGAAN MET TRAUMA ingericht.
 
Voor wie?
Deze Leerwerkplaats is voor:
· Lerende professionals, coaches, therapeuten, lichaamswerkers
· Nieuwsgierige mensen die (weer) contact willen krijgen met (meer) levenslust
· Diepgravende zielen die meer willen ontdekken over de samenhang van lichaam, geest en ziel;
· Voor iedereen die meer willen leren over TRAUMA in het algemeen en over hoe TRAUMA ook in jouw leven een rol speelt.
 
Wat gaan we doen?
Omdat niemand het trauma van een ander kan helen, moeten we bij onszelf beginnen, en onszelf als ‘leerwerkplaats’ gaan beschouwen.
De Leerwerkplaats “Omgaan met trauma” bestaat uit 4 dagen.
Dag 1. Wat is TRAUMA? volgens Franz Ruppert
Dag 2. Wie ben ik? (Trauma van Identiteit)
Dag 3. Wie ben ik met jou? (Trauma van Liefde & van Seksualiteit)
Dag 4. Wat is Traumaheling? (persoonlijke thema’s en taak)
 
Deze vier dagen zijn een uitnodiging om vanuit een ander perspectief naar jezelf te gaan kijken, vanuit het perspectief van identiteit (wie ben ik?) en vanuit “trauma”.
Het zijn vier vrijdagen om meer inzicht te bieden in de visie van Franz Ruppert en Vivian Broughton (IoPT) Identity Oriented Psychotrauma Therapy: een heldere zienswijze over het ontstaan van (vroegkinderlijke)trauma’s en een krachtige traumaverwerkingsmethode die zichtbaar kan maken wat er zich in de pre-verbale fase afspeelde in ons.
Deze methode heeft als doel heeft om de verloren delen van de identiteit (wie ben ik?) weer in te sluiten, om daarmee de eigen autonomie (wat wil ik?) te versterken. Zo kunnen we weer meer verbondenheid, intimiteit, zingeving en veiligheid te kunnen ervaren.
 
De vier vrijdagen zullen bestaan uit uiteenzetting over de onderliggende theorie, inspiratie (in filmpjes, teksten), en oefenmateriaal passend bij het thema van de dag. Alles om een eerste verkenning te maken hoe dit allereerst voor jezelf werkt.
De oefeningen zullen helpen om jezelf te verkennen rondom de 4 thema’s en om je bewustzijn in het hier en nu te vergroten: We zullen werken met meditaties, zelfresonantie (kleine opstellingen om je eigen binnenwereld te verkennen), oefeningen over zelfregulatie, verkenning van de verschillende delen in jezelf, oefeningen om het gezonde deel te vergroten en oefeningen om de overlevingsdelen en je hulpbronnen beter te leren kennen. Ook werken we met schrijf en tekenopdrachten.
 
Het is geen therapie: we werken niet met het trauma zelf, maar wel aan de manier waarmee we er beter mee om kunnen gaan. Daarvoor zijn zelfinzicht, het vergroten van je gezonde deel en het kennismaken met de overlevingsdelen wel de eerste en ook noodzakelijke stappen naar heling.
Begeleiding
De Leerwerkplaats wordt geleid door Mariska van Veenen en Rens Meijkamp.
 
Praktisch
De Leerwerkplaats “Omgaan met trauma” Programma wordt gehouden in onze eigen ruimte: Your Space (Concordia) in Utrecht.
We werken van 09.30 uur tot 17.00 uur met een pauze van een uur.
We vragen je om zelf iets te lunchen mee te nemen. Koffie en thee en fruit is aanwezig.
 
De kosten voor de Leerwerkplaats zijn 789 euro voor 4 dagen. (inclusief BTW)
We werken op: 28/9, 29/9, 26/10, 27/10
 
Voor vragen: bel Mariska (0652008101) of Rens (0615083230) 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en agenda en ontvang het gratis E-book voor Zelfontmoeting

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en agenda en ontvang het gratis E-book voor Zelfontmoeting

Voor
The Art of Being YOURSELF

 

Je hebt je succesvol ingeschreven. Klik op de bevestigingslink die je in je e-mail ontvangt

Share This